Clickmed
programare rapida la medic

Tratamentul leziunilor cranio-cerebrale

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Tratamentul leziunilor cranio-cerebrale

Traumatismele cranio-cerebrale trebuie tratate cu maxim de seriozitate si atentie deoarece au de nenumarate ori implicatii dintre cele mai grave, in literatura de specialitate, peste jumatate din numarul deceselor fiind inregistrate ca urmare a traumatismelor cranio-cerebrale.

In functie de gravitate, unele pot fi ingrijite in mod corespunzator si acasa, insa pentru altele se recomanda doar tratament de specialitate. Este foarte importanta evaluarea si tratarea precoce a leziunilor secundare cerebrale, care pot determina agravarea starii generale a pacientului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tratament la domiciliu
  3. Tratament de specialitate
  4. Citeste pe aceeasi tema

Tratament la domiciliu

Sus

Masurile luate imediat dupa incident sunt in functie de localizarea exacta a leziunii, profunzimea si gravitatea ranii, astfel: sangerarile cu localizare strict sub scalp (extracranian) vor determina aparitia de hematoame sau echimoze. De obicei, acestea dispar in timp, pe masura ce rana se vindeca.
Aplicarea precoce de pungi cu gheata poate reduce semnificativ din dimensiunile hematomului. Este foarte important ca pungile cu gheata sa nu fie aplicate direct pe scalp. Se recomanda infasurarea lor intr-un prosop sau intr-o alta bucata de material, pentru a evita contactul direct dintre gheata si piele.
In cazul in care nu este la indemana o punga cu gheata, se pot folosi si pungi continand alimente congelate, efectul fiind acelasi. Aplicatiile nu trebuie sa depaseasca 20-30 de minute si pot fi repetate, in caz de nevoie, la un interval de 2-4 ore. Refrigerarea locala are rol antiinflamator si analgezic, aceasta metoda avand efect maxim imediat dupa accident si utilitate mai redusa la peste 24 de ore.
Pachetele cu gheata se pot realiza si acasa, prin simpla combinare a unei 1/3 de cana de alcool izopropilic cu 2/3 cana cu apa si turnarea amestecului intr-o punga speciala inchisa etans, astfel incat sa nu curga. Apoi se introduce in congelator cateva ore, in vederea inghetarii. Este important de retinut ca aceste combinatii au potential toxic si din acest motiv trebuie interzis accesul copiilor la ele.
Pachetele cu gheata disponibile in farmacii au continutul bazat pe substante chimice de refrigerare. Sunt realizate special pentru trusele de prim-ajutor si nu necesita pastrarea la rece pentru a-si realiza si mentine temperatura. Acestea pot fi aplicate direct pe piele, fara a mai folosi un prosop, insa, daca plaga sangereaza activ, se recomanda, totusi, interpunerea unui material de bumbac. Pachetele de gheata comercializate in prezent sunt de unica folosinta.

Indicatiile tratamentului la domiciliu

Tratamentul la domiciliu este indicat in special in cazul in care hematomul sau escoriatiile au aparut ca urmare a cazaturilor pe suprafete moi sau a „tararilor", cand pacientul nu si-a pierdut nici un moment constienta si nu prezinta decat dureri locale, tumefactie, fara semne de afectare neurologica. Agravarea simptomatologiei, precum si aparitia unor acuze noi, impun prezentarea la camera de garda.
Tratarea hematoamelor se poate realiza acasa doar cand acestea nu au dimensiuni importante si cand ocupa o zona de dimensiuni restranse. Cand hematomul este considerabil, pacientul este sfatuit sa apeleze la un serviciu medical de specialitate, deoarece aceasta colectie trebuie drenata si local se indica aplicarea unui pansament compresiv, in vederea reducerii riscului suprainfectarii.

De retinut!

Exista cateva categorii de persoane la care este indicat consultul neurologic chiar si in prezenta unor traumatisme minore. Printre acestea se numara:
- copii intre 0-3 ani
- batranii peste 65 de ani
- alcoolicii
- epilepticii
- persoanele aflate sub tratament anticoagulant
- pacientii cu antecedente neuro-chirurgicale.

Tratament de specialitate

Sus

Abordarea terapeutica de specialitate depinde foarte mult de gravitatea, localizarea si tipul leziunii incriminate.

Traumatisme inchise, minore si medii

Traumatismele cranio-cerebrale minore si inchise (fara pierderea constientei si fara existenta unei solutii de continuitate la nivelul scalpului) sunt, de obicei, tratate la domiciliu, pacientul primind instructiuni si atentionari speciale privitoare la evolutia simptomelor. Recomandarile specialistilor includ in aceste situatii:
- repaus prelungit la pat, consumarea de lichide in cantitati crescute si administrarea, la nevoie, de analgetice cu efect moderat, cum ar fi paracetamolul
- in vederea reducerii durerii si tumefactiei se indica refrigerarea locala.
In cazul traumatismelor inchise, de gravitate medie spre severa, avand dimensiuni crescute si prezentand pierderea constientei, se recomanda pacientului internarea, cu scopul de a urmari evolutia procesului local si a starii generale, prin efectuarea examenului CT (computer-tomograf) si a investigatiilor biologice corespunzatoare.

Tratamentul plagilor

In cazul plagilor, acestea au indicatii specifice:
- se realizeaza toaleta locala a plagii, investigandu-se atent rana, in vederea descoperirii unor corpuri straine in interiorul plagii, precum si a coexistentei altor leziuni
- plaga se inchide folosind fire speciale de sutura, adaptate tegumentului
- de asemenea, este indicata realizarea injectiei antitetanos, mai ales daca ultima a fost facuta cu 5-10 ani in urma.

Traumatisme severe inchise

Pacientii care prezinta traumatisme craniene severe inchise sunt internati pentru evaluarea starii generale, tratamentul specific al leziunii si supraveghere medicala in vederea prevenirii deteriorarii starii pacientului.
Exista si cazuri in care traumatismul cranio-cerebral are drept consecinta cresterea presiunii intra-craniene. In astfel de situatii se introduce un cateter special pentru determinarea valorii exacte a presiunii intracraniene. Acesta ajunge in contact direct cu creierul dupa ce, in prealabil a fost trecut printr-un orificiu realizat in craniul osos. Informatiile furnizate de acest dispozitiv servesc la aprecierea necesitatii unei interventii neurochirurgicale cu scopul de a decomprima creierul.
Administrarea tratamentului anticonvulsivant are indicatie in cazul contuziilor traumatice insotite de convulsii recurente. Daca episodul convulsivant a fost izolat, instituirea medicatiei specifice nu se impune.
Tratamentul antibiotic nu este necesar in cazul traumatismelor inchise, fara solutii de continuitate, deoarece in astfel de conditii nu se realizeaza diseminarea intracraniana a germenilor din mediu. Totusi, unii medici prefera sa apeleze la antibioticoterapie pentru a preveni aparitia oricarui fel de complicatii infectioase ulterioare.

Traumatisme cu hemoragie intracraniana

Masurile terapeutice in cazul unui traumatism cu hemoragie intracraniana difera considerabil de cele mentionate anterior. In aceasta situatie, medicul neurochirurg trebuie sa ia in considerare un numar mare de factori inaintea inceperii tratamentului. De importanta vitala sunt localizarea exacta a vasului sau vaselor implicate in sangerare, zona cerebrala afectata, intensitatea si severitatea simptomatologiei, precum si evolutia acesteia in timp. Aprecierea corecta a altor leziuni asociate este de asemenea importanta. Gravitatea hemoragiei intracraniene impune, prin rasunetul asupra starii generale si in special a starii neurologice a pacientului, interventia chirurgicala.
In paralel cu evaluarea starii pacientului, se recomanda monitorizarea presiunii intracraniene, administrarea de medicatie specifica anticonvulsivanta si antibioticoterapie in scop profilactic. In unele situatii se recurge chiar si la intubarea pacientului pentru a preveni aparitia leziunilor cerebrale datorate hipoxiei. In vederea aprecierii corecte a hemoragiei se poate realiza angiografia vaselor cerebrale.
Leziunile cranio-cerebrale penetrante se rezolva chirurgical, fie ca este vorba de proceduri minim invazive, fie ca sunt interventii laborioase si implica de obicei indepartarea corpilor straini din plaga, realizarea hemostazei si sutura plagii. In cazul plagilor deschise, pe langa leziunea propriu-zisa apar si complicatii intracraniene secundare, de tipul hematoamelor (ca rezultat direct al hemoragiilor).

De retinut!

Focarul plagilor de dimensiuni importante trebuie sa fie atent investigat, curatat, materiile straine restante trebuie indepartate si hemostaza trebuie realizata cu maxim de atentie.
Si in cazul acestor pacienti se recomanda administrarea de antibiotice, atat pre cat si post-operator, anticonvulsivante, precum si monitorizarea atenta a presiunii intracraniene si ventilatia asistata.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate