Clickmed
programare rapida la medic

Durerile cervicale

Actualizat la data de: 16 Mai 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Durerile cervicale

Durerea de gat poate dura de la zile la ani, in functie de cauza. Cauzele obisnuite includ osteoartrita, stenoza coloanei vertebrale, hernia de disc, nervul ciupit, stresul si efortul mental si fizic, postura proasta, tumorile si alte afectiuni de sanatate.Majoritatea oamenilor vor experimenta dureri cervicale la un moment dat de-a lungul vietii. Aceste dureri pot fi acute, adica dureaza de la cateva ore pana la cateva saptamani, sau pot fi cronice.

Durerile cervicale care dureaza cateva saptamani sau mai mult sunt considerate dureri cronice.Majoritatea durerilor cervicale nu sunt grave. O postura gresita la munca, cum ar fi aplecarea deasupra computer-ului, sau in timpul liber, cum ar fi aplecarea peste masa de lucru, sunt cauze frecvente ale durerilor cervicale. Dar uneori, durerile cervicale pot semnifica probleme mai serioase.

Daca durerea este atat de severa incat pacientul nu poate apropia barbia de piept in ciuda ingrijirilor la domiciliu timp de cateva zile, se recomanda solicitarea cat mai urgenta a unui consult medical.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce este durerea cervicala?
  3. Cine este afectat de durerea cervicala?
  4. Cum se simte durerea cervicala?
  5. Care sunt cauzele posibile ale durerii cervicale?
  6. Consultarea unui specialist
  7. Cum se pune diagnosticul de durere cervicala?
  8. Cum se trateaza durerea cervicala?
  9. Cum putem prevenii aceste dureri?
  10. Medicina alternativa pentru durerile cervicale
  11. Citeste pe aceeasi tema

Ce este durerea cervicala?

Sus

 Durerea cervicala este durerea in sau in jurul coloanei vertebrale de sub cap, cunoscuta sub numele de coloana cervicala.  Durerea cervicala este un simptom comun al multor leziuni si afectiuni medicale diferite. 

Este posibil sa aveti dureri axiale de gat (resimtite mai ales in gat) sau dureri de gat radicular (durerea se extinde in alte zone, cum ar fi umerii sau bratele).  Poate fi acuta (dureaza de la zile pana la pana la 6 saptamani) sau cronica (dureaza mai mult de 3 luni pana la ani). Durerile de cervicala pot interfera cu activitatile zilnice si va pot reduce calitatea vietii daca nu sunt tratate.

Cine este afectat de durerea cervicala?

Sus

 Durerea cervicala este foarte frecventa.  Apare la aproximativ unul din trei oameni cel putin o data pe an.  Este mai frecventa la femei decat la barbati, iar sansa de a o dezvolta creste odata cu varsta.

Cum se simte durerea cervicala?

Sus

 Unii oameni descriu durerea ca:

 * O durere persistenta.

 * O durere înjunghiata sau arzatoare.

 * Sensibilitate crescuta la presiunea usoara aplicata pe gat.

 * Dureri de gat plus dureri de cap si amorteala sau furnicaturi la unul sau ambele brate.

 * Tensiune/strangere crescuta in muschii gatului.

Durerea cervicala ia multe forme. Semnele si simptomele acestei dureri pot fi:
- durere la nivel cervical care poate fi ascutita sau surda;
- intepenirea cefei;
- dificultati in indeplinirea sarcinilor zilnice datorate durerii si intepenirii cervicale;
- dureri ale umerilor care insotesc durerile cervicale, in unele cazuri;
- dureri de spate care insotesc durerile cervicale, in unele cazuri.

Care sunt cauzele posibile ale durerii cervicale?

Sus

 Multe probleme medicale si leziuni diferite pot provoca dureri cervicale.  Conditiile care pot provoca dureri cervicale includ:

 Imbatranirea: Afectiunile degenerative precum osteoartrita (uzura cartilajului articular) si stenoza coloanei vertebrale (ingustarea spatiilor coloanei vertebrale) pot duce la dureri de gat pe masura ce imbatranesti.  In timp, stresul si miscarea pot duce la degenerarea discului coloanei vertebrale, provocand hernie de disc sau ciupirea nervului.

 Vatamare: Trauma de la miscarea fortata, brusca a gatului sau a capului si rotire in directia opusa, poate provoca durere si durere.  Muschii, ligamentele, discurile, articulatiile vertebrale si radacinile nervoase din maduva coloanei vertebrale din gat pot fi afectate in leziunile traumatice.

 Stresul mental: strangerea muschilor gatului din cauza tensiunii cauzeaza de obicei dureri de gat si rigiditate.

 Incordare fizica: Utilizarea excesiva a muschilor gatului in timpul actiunilor repetitive sau activitatilor obositoare poate duce la rigiditate si durere.

 Conditii care afecteaza echilibrul coloanei vertebrale: Pozitia proasta (sezand pentru perioade lungi de timp; pozitionarea slaba a computerului/tastaturii/scaunului), supraponderalitatea, muschii abdominali slabi pot afecta postura coloanei vertebrale si pot contribui la dureri cervicale.

 Cresteri: in cazuri rare, mase, inclusiv tumori, chisturi si pinteni ososi pot provoca dureri de cervicala.

 Alte afectiuni de sanatate: Meningita, artrita reumatoida, cancer.

Consultarea unui specialist

Sus

Adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti dureri cervicale care interfereaza cu munca sau cu alte activitati zilnice.

 In cazuri rare, durerea de cervicala poate fi un semn al unei urgente medicale.  Solicitati asistenta medicala de urgenta dacă aveti dureri cervicale ce:

  •  Se dezvolta dupa un accident.
  •  Se întampla cu amorteala sau furnicaturi la nivelul bratelor, umerilor sau picioarelor.
  •  Apare cu slabiciune la nivelul picioarelor sau pierderea coordonarii la nivelul bratelor sau picioarelor.
  • Include dureri de cap, ameteli, greata sau varsaturi.
  • Implica pierderea controlului intestinului sau vezicii urinare.
  • Apare impreuna cu un gat rigid.
  • Apare cu frisoane, febra sau scadere in greutate inexplicabila.
  • Ramane la fel cand se odihneste sau se misca.
  • Nu raspunde la medicamentele fara prescriptie medicala.
  • Nu scade dupa o saptamana.

Remedii la domiciliu

Durerea cervicala determinata de iritatii musculare sunt de obicei usor de diagnosticat si se amelioreaza rapid, in doar cateva zile. Acest tip de durere cervicala de obicei apare dupa activitate fizica excesiva, o perioada de mentinere indelungata a aceleiasi posturi care epuizeaza muschii cervicali. Daca durerea cervicala nu se amelioreaza intr-o saptamana sau doua, cel mai bine ar fi sa fie consultat un medic.

Cum se pune diagnosticul de durere cervicala?

Sus

Deseori medicul va fi capabil sa identifice problema care determina durerea cervicala si sa recomande un tratament adecvat, doar punand intrebari despre tipul, localizarea si debutul durerii.

In cazurile mai putin clare, medicul poate folosi tehnici imagistice sau alte teste cum ar fi:
- radiografii;
- imagistica prin rezonanata magnetica;
- computer-tomograf;
- electromiografia.

Cum se trateaza durerea cervicala?

Sus

Majoritatea cazurior de durere cervicala raspund bine la tratamentul la domiciliu. Daca durerea persista, medicul poate recomanda alte tratamente.

Autoingrijirea in cazul durerii cervicale. Masurile de autoingrijire care pot fi incercate la domiciliu variaza:
1.Analgezice eliberate fara reteta: acestea pot fi aspirina, ibuprofen, naproxen si acetaminofen.

2. Alternare de cald si rece: Iinflamatia poate fi redusa prin aplicarea unei comprese reci, cum ar fi o punga cu gheata, timp de 20 de minute, de cateva ori de zi. Tratamentul cu gheata poate fi alternat cu caldura. Pacientul poate face un dus cald. Caldura ajuta la relaxarea muschilor, dar uneori agraveaza inflamatia, deci trebuie folosita cu grija.

3. Odihna: este bine ca pacientul sa se intinda din cand in cand pentru a oferi odihna regiunii cervicale, de asemeni e bine sa evite odihna prelungita deoarece prea multa inactivitate poate duce la cresterea rigiditatii musculaturii zonei cervicale.

4. Miscari usoare de intindere: miscarile usoare ale capului dintr-o parte in alta si mentinerea pozitiei pentru 30 de secunde. Miscarile de intindere pot fi facute in atat de multe directii cat permite durerea. Aceastea pot ajuta la ameliorarea durerilor.

5. Unguente analgezice eliberate fara reteta: Ccremele si gelurile facute pentru ameliorarea durerii musculare si articulare ofera o ameliorare temporara a acesteia. Trebuie cautate produsele care au in compozitie mentol si camfor.
Tratamentul durerii cervicale persistente

Pentru durerea care nu se amelioreaza prin masurile la domiciliu, mediul poate recomanda una dintre urmatoarele tratamente:

1. Exercitii si stretching pentru regiunea cervicala
Medicul poate recomanda ca pacientul sa lucreze cu un fizioterapeut pentru a invata acesta exercitii. Un fizioterapeut poate ghida pacientul in aceste exercitii, astfel incat acesta sa le poata face apoi acasa. Exercitiile pot ameliora durerea prin restaurarea functionarii musculare si cresterea fortei si a rezistentei musculaturii cervicale. 2. Stimularea electrica transcutanata
Electrozii sunt plasati pe piele aproape de zona dureroasa si elibereaza impulsuri electrice foarte mici care pot ameliora durerea.

3. Injectarea unui medicament. Injectarea medicamentelor la nivel cervical poate ameliora durerea. Medicul poate injecta corticosteroizi aproape de radacinile nervilor, langa micile articulatii cervicale sau la nivelul muschilor pentru reduce durerea. Medicatia anestezianta, cum ar fi lidocania, poate fi injectata pentru a ameliora durerea.
4. Analgezicele. Medicul poate prescrie un analgezic mai puternic decat cele eliberate fara reteta. Analgezicele opioide sunt uneori folosite pentru scurte perioade de timp pentru tratarea durerii cervicale acute. Relaxantele musculare, tramadolul sau antidepresivele triciclice folosite pentru tratarea durerii, pot fi , de asemeni prescrise.

5. Tractiunea. Tractiunea foloseste greutati si scripeti pentru a intinde delicat gatul si a-l imobiliza. Aceasta terapie, realizata sub stricata supreaveghere medicala si cu sprijinul unui fizioterapeut, poate ameliora relativ rapid durerea cervicala , in special durerea provocata de iritarea radacinilor nervoase. Ameliorarea poate dura ore sau chiar zile.

6. Imobilizarea pe termen scurt. Un guler moale care sprijina gatul poate ajuta la ameliorarea durerii prin indepartarea presiunii existente de obicei la nivelul gatului.

7. Chirurgia. Aceasta este rareori necesara pentru durerea cervicala. Totusi, poate fi o optiune pentru eliberarea compresiunii de la nivelul radacinii nervilor si a maduvei spinarii.

Cum putem prevenii aceste dureri?

Sus

Majoritatea cazurilor de durere cervicala este asociata cu o postura gresita pe structuri intinse si obosite. Pentru a preveni durerea cervicala, capul trebuie mentinut centrat pe coloana, astfel incat gravitatia sa actioneze impreuna cu gatul si nu impotriva lui. Unele modificari in rutina zilnica pot fi de folos. Acestea pot fi:
- Pauze dese pentru persoanele care conduc masina mult timp sau lucreaza mult la computer. Capul trebuie mentinut spre spate, in prelungirea coloanei pentru a reduce suprasolicitarea zonei cervicale. Este bine sa fie evitata si inclestarea dintilor.
- Ajustarea biroului, scaunului si a computer-ului astfel incat monitorul sa fie la nivelul ochilor. Genunchii ar trebui sa fie un pic mai jos decat soldurile. E bine sa fi folosite bratele scaunului.
- Evitarea sprijinirii telefonului intre ureche si umar. Cel mai bine ar fi ca persoanele care vorbrsc mult timp la telefon sa foloseasca galena.
- Intinderi si destinderi frecvente pentru persoanele care lucreaza la birou. Exercitiile pot fi; ridicarea si coborarea umerilor, apropierea si apoi indepartarea omoplatilor, tragerea umerilor in jos impreuna cu miscarea de aplecare a capului de fiecare parte pentru intinderea musculaturii gatului.
- Echilibrarea bazelor. Intinderea muschilor toracici si intarirea musculaturii din zona omoplatilor si ai spatelui pot oferi un echilibru si un sprijin pentru gat.
- Evitarea dormitului in decubit ventral (pe burta). Aceasta pozitie pune presiune asupra gatului. Cea mai buna este o perna care sprijina curburile naturale ale gatului.

Medicina alternativa pentru durerile cervicale

Sus

Pacientii care sunt interesati de metodele alternative de tratament trebuie sa discute despre acest subiect cu medicul care ii trateaza. Acesta poate discuta beneficiile si riscurile diferitelor alternative de tratament pentru durerile cervicale.

Tratamentele alternative pentru durerile cervicale sunt:

1. Acupunctura: Acupunctura implica inserarea unor ace subtiri in diferite puncte ale corpului. Studiile arata ca acupunctura poate fi de folos pentru multe tipuri de dureri. Dar studiile pe durerile cervicale sunt amestecate. Pentru rezultate, pacientul poate avea nevoie de mai multe sedinte de acupunctura. Acupunctura este considerate in general sigura atunci cand este practicata de o persoana pregatita care foloseste ace sterile. Acest tip de tratament este interzis pacientilor care urmeaza tratament cu antiagregante plachetare.

2. Masajul: In timpul masajului, un specialist manipuleaza muschii de la nivel cervical. Putine date stiintifice exista pentru a sprijini eficacitatea masajului la pacientii cu dureri cervicale, desi poate oferi ameliorare atunci cand sunt combinate cu tratamentele recomandate de medic. In general masajul este sigur pentru majoritatea leziunilor minore cervicale, atata timp cat este efectuata de un specialist in masaj. Pentru pacientii care au dureri cronice cervicale sau dureri cauzate de traumatisme sau artrita, ar trebui sa intrebe medicul daca masajul este sigur pentru ei.


Medici specialisti Reumatologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate