Clickmed
programare rapida la medic

10 mituri si idei preconcepute despre mamografii

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2013

Generalitati

Sus
10 mituri si idei preconcepute despre mamografii

Numeroasele mituri si idei preconcepute despre mamografii impiedica inca multe femei sa apeleze la acest examen medical extrem de important pentru monitorizarea starii de sanatate.

Mamografia este folosita pentru verificarea preventiva a cancerului de san in randul femeilor care nu prezinta semnele si simptomele bolii, iar mamografia de diagnostic este utilizata pentru depistarea posibilului cancer mamar, dupa identificarea unor noduli la nivelul sanilor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Idei gresite despre mamografie
  3. Citeste pe aceeasi tema

Idei gresite despre mamografie

Sus

Mamografiile pot ajuta la reducerea numarului de decese din pricina cancerului de san in randul femeilor cu varste cuprinse intre 40 si 70 de ani, de aceea medicii recomanda efectuarea acestui examen medical la fiecare 1-2 ani, sub forma unei analize de rutina care ar putea face diferenta intre viata si moarte.

Chiar si asa, multe femei percep efectuarea unei mamografii ca pe o experienta neplacuta, din pricina multor mituri si idei preconcepute care au luat nastere in privinta acestui examen medical de maxima importanta.

1. Mamografiile sunt dureroase

Un numar important de femei evita sa se programeze la o mamografie de rutina din teama durerii pe care ar putea sa o experimenteze in timpul procedurii. In timp ce specialistii recunosc faptul ca este posibil ca pacientele sa simta un oarecare disconfort, senzatiile de durere propriu-zise sunt excluse. In plus, mamografia nu dureaza mai mult de cateva secunde, un pret foarte mic platit pentru o viata indelungata si fericita.

Mai mult decat atat, expertii medicali tin sa aminteasca femeilor ca ele detin controlul in timpul efectuarii unei mamografii si se pot adresa oricand tehnicienilor cu solicitari privind repozitionarea, pentru a evita eventualul disconfort al procesului.

2. Efectuarea unei mamografii necesita prea mult timp

Un alt motiv invocat de unele femei care sar peste programarea anuala la mamograf este lipsa timpului. In realitate, un simplu telefon pentru stabilirea unei programari si 7 - 10 minute cat dureaza in medie intreaga procedura nu pot rapi atat de mult timp, incat evitarea acestui examen medical sa fie justificata.

3. Mamografia este necesara doar daca au existat cazuri de cancer in familie

Aceasta idee falsa despre necesitatea efectuarii unei mamografii anuale dupa varsta de 40 de ani conduce deseori la situatia in care cancerul mamar este depistat in faza avansata, deci mult mai dificil de tratat.

In timp ce ereditatea este considerata un factor de risc in cazul cancerului de san, statisticile medicale arata ca 85% dintre femeile care primesc acest diagnostic nu au in istoricul familial cazuri similare. Acest lucru inseamna ca mamografia este foarte importanta pentru toate femeile, indiferent de predispozitia genetica.

4. Mamografia nu se efectueaza decat la varsta a doua

Femeile tinere cred ca mamografia este examen medical destinat exclusiv persoanelor de varsta a doua, intrucat cancerul de san apare mai frecvent dupa 55 de ani. Din pacate, aceeasi boala grava apare si la femei mai tinere, de aceea medicul poate recomanda efectuarea unei mamografii la o varsta mult mai tanara.

5. Mamografia este periculoasa din cauza radiatiilor

Aceasta temere comuna este mai degraba nejustificata, spun medicii si alti specialisti din domeniu. Cantitatea de radiatii la care este expusa o femeie in timpul unei mamografii este semnificativ mai mica decat cea care ar putea proveni de la o calatorie cu avionul pe distante lungi.

6. Mamografia poate starni ingrijorare in mod inutil

Foarte multe femei se tem de rezultatele pe care le-ar putea primi dupa efectuarea unei mamografii, potential false, de aceea evita acest examen medical si prefera sa traiasca fara sa stie daca tesutul lor mamar este sau nu sanatos. Acest rationament este unul periculos, din mai multe puncte de vedere.

Rata de rezultate false emise de mamograf este foarte mica, iar daca exista suspiciuni asupra rezultatului, radiografia poate fi repetata. Sansele ca rezultatul sa fie unul dramatic pentru pacienta sunt si ele foarte mici, cata vreme 80% dintre tumorile depistate se dovedesc a fi benigne.

Mai mult decat atat, mamografia nu schimba nimic in anatomia feminina, ea pur si simplu furnizeaza informatii despre ceea ce exista deja. Iar daca o tumora canceroasa s-a instalat, orice femeie ar trebui sa isi doreasca depistarea ei inca de la inceput, pana nu este prea tarziu.

7. Mamografia este inutila in lipsa nodulilor depistati la palpare

Absenta nodulilor la palparea sanilor este intotdeauna de bun augur, insa aceasta nu garanteaza faptul ca nu exista elemente in tesutul mamar care sa conduca la dezvoltarea cancerului. Mamografiile pot detecta tumorile formate cu 3 ani inainte ca ele sa ajunga suficient de dezvoltate, incat sa fie reperate prin masarea sanului. Iar cand sunt atat de mici, este sunt 100% tratabile.

8. Mamografiile sunt irelevante pentru sanii foarte mari

Este adevarat ca un tesut mamar dens poate compromite rezultatele unei mamografii, insa acest examen medical nu este in totalitate nefolositor pentru femeile cu sani foarte mari. In cazul in care rezultatele mamografiei nu pot fi interpretate din pricina densitatii tesutului, se poate recurge ulterior la ecografie sau RMN, pentru investigatii mai aprofundate.

9. Mamografiile sunt necesare doar femeilor cu un stil de viata nesanatos

Intrucat stilul de viata nesanatos este considerat un factor de risc in cazul cancerului mamar, multe femei cred ca un trai echilibrat le fereste de pericolul imbolnavirii. Medicii spun ca, desi respectarea unui regim de viata corespunzator reduce riscul aparitiei cancerului de san, aceasta nu il elimina in totalitate. Prin urmare, mamografiile raman recomandate tuturor femeilor, indiferent de modul lor de viata.

10. Mamografiile implica dezgolirea bustului, deci sunt stanjenitoare

O alta temere comuna a femeilor care evita efectuarea unei mamografii este aceea ca vor fi judecate pentru aspectul lor fizic de catre tehnicianul care asista procedura. Ceea ce este important de retinut este ca personalul instruit in acest domeniu este format din profesionisti, care si-au ales aceasta cariera din dorinta de a ajuta pacientele sa isi mentina starea de sanatate. Concentrarea tehnicianului este indreptata 100% catre obtinerea unei compresii corespunzatoare a sanilor, nicidecum catre aspectul fizic al pacientei.


Medici specialisti Imagistica Medicala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate