Clickmed
programare rapida la medic

Caderea parului: cauze, factori de risc si metode de prevenire

Actualizat la data de: 31 Martie 2021
Consultant medical:

Dr. Karina Ilonca
Medic specialist dermatolog

Clinica: DERMAESTETICS

Despre caderea parului

Sus
Caderea parului: cauze, factori de risc si metode de prevenire

Caderea parului este un proces fiziologic prin care firele de par imbatranite sunt inlocuite de alte fire noi, care vor creste ulterior din acelasi folicul pilos. Foliculul pilos se prezinta sub forma unui sac si reprezinta partea invizibila a firului de par, incastrata in scalp.

Cunoscuta si sub denumirea de alopecie sau calvitie, caderea parului poate deveni patologica in momentul in care foliculii pilosi prezinta o afectiune dermatologica.

In fiecare zi, o persoana obisnuita poate pierde intre 50 si 100 de fire de par, iar atunci cand aceasta pierdere devine mai mare, consultarea unui medic specialist dermatolog ar trebui sa devina o prioritate.

Cuprins articol

  1. Despre caderea parului
  2. Cauze si simptome ale caderii parului
  3. Istoricul familial
  4. Cauze hormonale, infectioase si psihiatrice
  5. Factori de risc in alopecie
  6. Metode de prevenire a caderii parului
  7. Concluzii
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cauze si simptome ale caderii parului

Sus

In functie de cauza, alopecia este de mai multe tipuri:
1. alopecia androgena;
2. alopecia areata - ce are in componenta sa un caracter autoimun;
3. alopecia cicatriceala - ce rezulta in pierderea permanenta de par in anumite zone;
4. alopecia cauzata de stres;
5. efluviul telogen;
6. alopecia cauzata de infectii (frecvent fungice) cum e Tinea Capitis;
7. alopecia de tractiune - manevrarea mecanica intensa a parului.

Istoricul familial

Sus

Caderea parului reprezinta o problema comuna ce afecteaza atat barbatii, cat si femeile. Cea mai comuna cauza de alopecie este reprezentata de ereditate, iar aceasta apare pe masura inaintarii in varsta urmand un tipar previzibil: aparitia de zone de chelie (alopecia areata) la barbati si rarirea substantiala a parului la femei.

Aceasta forma de cadere a parului este denumita stiintific alopecie androgena si reprezinta cea mai frecventa cauza de pierdere prematura a parului.

Cauze hormonale, infectioase si psihiatrice

Sus

In momentul in care pierderea parului este asociata cu anumite modificari hormonale (afectiuni tiroidiene, sarcina, nastere, menopauza), infectioase (infectii fungice) sau psihiatrice, putem vorbi despre o pierdere temporara sau permanenta a acestuia.

Tricotilomania este o tulburare psihiatrica ce se manifesta prin dorinta compulsiva a unei persoane de a-si smulge parul.

Carente alimentare sau administrarea anumitor medicamente

Anemia feripriva si carentele de vitamine (in special vitamina B12) pot conduce la alopecie. Pe de alta parte, excesul de vitamina A poate determina caderea parului.
De asemenea, administrarea unor medicamente precum cele indicate in terapia cancerului sau terapia antidepresiva pot avea ca efect advers pierderea parului.

Stresul

In prezent exista studii ce au pus in evidenta o stransa legatura intre nivelul de stres si alopecie.

In perioade ale vietii stresante sau dupa episoade traumatice se pot observa modificari la nivelul podoabei capilare. Adoptand o atitudine pozitiva, gradual, putem observa o diminuare in procesul de cadere a parului.

Tratamente capilare intensive si coafatul excentric

Alopecia de tractiune apare in urma unor coafuri excentrice precum folosirea extensiilor de par sau impletirea parului sub forma de codite de tip afro-american.
Anumite tratamentele capilare intensive sau vopsirea frecventa a parului pot produce inflamarea foliculilor pilosi urmata de caderea temporara sau chiar permanenta a parului in diferite zone ale scalpului.

De asemenea utilizarea ustensilelor de coafare a parului de tip pheon, ondulatoare, placi de intins pot conduce la caderea parului.

Factori de risc in alopecie

Sus

Expunerea prelungita la anumiti factori de mediu precum raze X, poluare atmosferica intensa, clor, poate conduce in timp la pierderea substantiala de par.

Printre cei mai frecventi factori de risc intalniti ce conduc la pierderea parului amintim istoricul familial de alopecie si varsta inaintata. In aceste cazuri alopecia este atat de comuna incat persoanele se raporteaza la acest eveniment ca fiind unul normal, fiziologic, si popular o intalnim si sub denumirea de “chelire”.

Alti factori de risc:
• pierderile importante si bruste in greutate;
• subnutritia;
• boli tiroidiene (hipotiroidia, cancerul tiroidian);
• afectiuni autoimune (lupus);
• patologia canceroasa;
• radioterapia si administrarea altor terapii medicamentoase;
stresul si factori de mediu nocivi.

Metode de prevenire a caderii parului

Sus

Alopecia este o afectiune ce poate avea un impact psihologic si emotional puternic si in timp poate conduce la suferinta emotionala, afectarea vietii sociale si personale.

Din fericire, daca alopecia nu este legata de anumite afectiuni sau factori genetici, exista in prezent multiple tratamente si remedii ce pot preveni caderea parului. Ingrijirea corecta a podoabei capilare si adoptarea unui stil de viata sanatos sunt printre primele modificari ce pot fi adoptate pentru a preveni caderea parului.

O dieta sanatoasa ce ar trebui sa previna caderea parului este bogata in multipli nutrienti precum omega 3 (somon, nuci), zinc, seleniu, fier, vitamina C, vitamina A, complexul de vitamine B.

Tratamentele capilare de tipul mastilor naturale sunt si ele foarte folosite, iar in prepararea acestora se regasesc componente precum uleiul de ricin, uleiul de masline, uleiul de cocos, galbenusul si mierea. Aplicarea acestor masti cel putin o data pe saptamana, cu aproximativ 1 ora inainte de spalarea parului, ar trebuie sa asigure un tratament preventiv eficient cu rezultate pe termen lung.

Rutina de ingrijire a parului este de asemenea foarte importanta. Parul are nevoie de ingrijiri speciale ce constau in spalarea acestuia de maxim 2 sau 3 ori pe saptamana si folosirea unor sampoane blande, adecvate tipului nostru de par. Dupa spalarea parului acesta trebuie uscat prin metode ce nu agreseaza firele de par, cel mai indicat fiind ca acesta sa fie infasurat in prosop si nu uscat mecanic.

Se recomanda ca folosirea ustensilelor de coafare a parului (pheon, ondulatoare, placi de intins parul) sa fie folosite cat mai putin.
In cazul in care cauza alopeciei este una complexa, in urma unui diagnostic corect efectuat la medicul dermatolog, se pot indica atat tratamente medicamentoase cat si chirurgicale. Din pacate, in aceste situatii alopecia nu poate fi mereu vindecata complet, dar tratamentele aplicate pot ajuta la grabirea procesului de regenerare a parului.

Concluzii

Sus

In prezent, aproximativ o persoana din patru se adreseaza medicului dermatolog din cauza caderii parului, iar prezentarea timpurie la medic poate fi o metoda eficienta de prevenire a agravarii pierderii parului.

In Romania se estimeaza ca mai mult de jumatate din reprezentantii sexului masculin cu varsta mai mare de 50 de ani sufera de alopecie forma medie-severa, iar procentul de femei afectate este mai mic.

Caderea parului este o afectiune dermatologica in care sunt implicati multipli factori, mostenirea genetica fiind cea mai complexa.

Bibliografie
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/hair-loss-a-to-z
aad.org/public/diseases/hair-and-scalp-problems/hair-loss
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2684510/


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate