Clickmed
programare rapida la medic

10 lucruri pe care nu le stiati despre colesterol

Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2013

Generalitati

Sus
10 lucruri pe care nu le stiati despre colesterol

Colesterolul este o substanta care are o consistenta ce se aseamana cu ceara, fabricata de ficat, dar si de alte celule ale corpului. Colesterolul poate fi asimilat prin consumul de produse alimentare care il contin, cum ar fi lactatele, ouale, carnea etc.

Pentru a functiona corect, organismul are nevoie de colesterol. Membranele celulelor au nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D si acizi biliari, care au un rol important in digestia grasimilor. Totusi, organismul are nevoie de o cantitate limitata de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi.

Atunci cand exista un surplus de colesterol, se vor dezvolta o serie de probleme de sanatate, cum ar fi bolile cardiovasculare. Colesterolul joaca un rol important in digestie, intrucat sustine functia ficatului de producere a acizilor necesari digestiei.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Informatii pe care ar trebui sa le cunoasteti, despre colesterol
  3. Citeste pe aceeasi tema

Informatii pe care ar trebui sa le cunoasteti, despre colesterol

Sus

- In timpul sarcinii, femeile insarcinate au in mod natural un nivel mai mare de colesterol. La femeile insarcinate, colesterolul total si colesterolul LDL (colesterolul bun) ating valori ridicate. Acesta este un fenomen important din procesul sarcinii. Ca atare, nu ar trebui ca dupa nasterea bebelusului, valorile ridicate ale colesterolului sa reprezinte un motiv de ingrijorare.

S-a demonstrat stiintific faptul ca bebelusii care au fost hraniti natural, cu lapte matern bogat in colesterol, au avut niveluri mai scazute de colesterol la maturitate, comparativ cu cei care au fost alaptati artificial. In plus, pentru dezvoltarea corespunzatoare a sistemului nervos si a creierului, bebelusii si copiii trebuie sa beneficieze de suficient colesterol.

- Colesterolul este esential pentru buna functionare a receptorilor de serotonina din creier. Serotonina este considerata un antidepresiv natural. Nivelurile scazute de colesterol au fost asociate cu comportamentele agresive si violente, depresie si tendinte de suicid la anumite persoane.

- Chiar si copiii pot avea valori ridicate ale colesterolului. Daca ati crezut ca valorile ridicate ale colesterolului reprezinta o problema doar pentru adulti, va inselati. De aceea, expertii recomanda evaluarea colesterolului, incepand de la varsta de 9 ani pentru toti copiii.

In familiile in care exista factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare, iar printre acestia se numara si colesterolul crescut, ar trebui sa se acorde atentie alimentatiei si greutatii corporale ale copiilor. In plus, cei mici trebuie incurajati sa faca exercitii fizice.

- Colesterolul poate proteja pielea. Cercetari recente au demonstrat ca actiunea colesterolului asupra pielii este asemanatoare cu cea a antioxidantilor: protejeaza pielea impotriva daunelor radicalilor liberi care determina aparitia bolilor de inima si a cancerului.

De asemenea, cremele hidratante care contin colesterol ajuta la protejarea pielii de actiunea nociva a razelor UV.

- Colesterolul liber poate creste valorile colesterolului total. Grasimile saturate din alimentele prajite sau coapte in uleiuri hidrogenate, produsele alimentare de origine animala si produsele lactate si grasimile trans care se gasesc in compozitia produselor ambalate contribuie la cresterea valorilor colesterolului. Incercati sa le evitati sau consumati ori de cate ori puteti alimente neprocesate, pentru a pastra nivelurile colesterolului in limite normale.

Totusi, trebuie sa faceti alegerile intelepte privind alimentele care contin colesterol. Unele dintre acestea contin si nutrienti si nu pot fi excluse in totalitate din dieta dumneavoastra (ouale, crevetii etc.). Important este sa limitati cantitatea acestora.

- Grasimile mono si polinesaturate pot imbunatati nivelul de colesterol si reduc inflamatia din organism (un alt factor de risc pentru declansarea bolilor de inima). Acestea se gasesc in uleiurile de canola, arahide, de masline, in avocado, migdale, nucile pecan si semintele (cum ar fi cele de dovleac sau susan). Alte surse bune de grasimi polinesaturate includ nucile, semintele de floarea soarelui, porumbul, soia si pestele.

- LDL si HDL nu sunt sinonime pentru termenul de "colesterol". LDL inseamna lipoproteine cu densitate scazuta, iar HDL inseamna lipoproteine cu densitate mare. Acesta sunt proteine care transporta colesterolul prin sange. Colesterolul, la fel ca si toate grasimile nu se dizolva in apa si nici in sange, de aceea trebuie sa fie transportat de aceste lipoproteine.

In plus, fata de colesterol, lipoproteinele transporta trei molecule de grasime (polinesaturate, mononesaturate si saturate, cunoscute sub denumirea de trigliceride). Atunci cand ne referim la "nivelul de colesterol", ne referim de fapt la valorile a diferite lipoproteine (cum ar fi LDL si HDL).

- Este un mit faptul ca libidoul este influentat de nivelul de colesterol din organism. Dorinta sexuala a unei persoane este reglementata de valorile unor hormoni, cum ar fi estrogenul, testosteronul si progesteronul si nu de nivelul de colesterol din organism.

- Depozitele mici, galbui localizate pe pleoapa inferioara a ochiului (xantelasmele) sunt un semn al nivelurilor ridicate de colesterol din organismul unei persoane. In urma studiilor s-a confirmat asocierea puternica dintre aceste depozite de grasime si aparitia bolilor cardiovasculare sau a atacurilor de cord.

- Colesterolul total este principalul factor de risc pentru declansarea bolilor cardiovasculare. Probabil ca sunteti convinsi ca daca renuntati la fumat si urmati o dieta sanatoasa veti fi feriti de boli de inima. Totusi, nivelul de colesterol este cel mai important factor de risc pentru bolile de inima si, ajustarile minore ale stilului de viata nu sunt suficiente pentru a remedia problema. In unele cazuri, alaturi de dieta, sport si mentinerea greutatii normale, poate fi nevoie si de tratament medicamentos.

- Colesterolul este necesar pentru sanatatea sistemului digestiv. Sarurile biliare sunt realizate din colesterol. Intrucat bila este esentiala pentru digestia si asimilarea grasimilor din alimente, prea putin colesterol poate duce la o productie inadecvata de saruri biliare si o digestie slaba a grasimilor. In plus, colesterolul ajuta la mentinerea sanatatii peretelui intestinal.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate