Clickmed
programare rapida la medic

Insolatia: semne si simptome

Actualizat la data de: 28 Mai 2021
Consultant medical:

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Clinica: Spitalul judetean Arad

Ce este insolatia

Sus
Insolatia: semne si simptome

Cunoscuta drept una dintre cele mai periculoase boli provocate de caldura, insolatia reprezinta o situatie de urgenta in care viata persoanei afectate poate fi pusa in pericol. Victima poate manifesta dureri de cap, incoerenta in vorbire, stari de lesin, halucinatii, convulsii si chiar coma in cazurile foarte grave.

Temperatura corpului poate ajunge la 40 de grade celsius (sau chiar peste). Persoana care sufera de insolatie este atat de deshidratata incat pielea sa nu mai transpira si este uscata si calda la atingere.

Cuprins articol

  1. Ce este insolatia
  2. Semne si simptome
  3. Tipuri de insolatii
  4. Tratamentul insolatiei
  5. Factori de risc
  6. Cauze
  7. Masuri de prevenire
  8. Complicatii
  9. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Simptomele insolatiei pot, in unele cazuri, imita un atac de inima sau alte conditii medicale. In alte situatii, pacientul poate manifesta intr-o prima faza simptome de epuizare termica.

Principalele semne si simptome ale epuizarii termice (care pot precede insolatia) includ:
- stare de greata;
- voma;
- slabiciune;
- oboseala excesiva;
- cefalee;
- crampe sau dureri musculare;
- stare confuza.

Cu toate acestea, unele persoane pot dezvolta brusc simptome de insolatie, fara nici un semnal de alarma.

Simptomele cele mai comune ale insolatiei includ:
- temperatura ridicata a corpului - temperatura peste 40 grade Celsius, obtinuta rectal.;
- absenta transpiratiei;
- piele rosie si/sau foarte uscata;
- puls rapid;
- dificultati de respiratie;
- comportament neobisnuit: stare de confuzie, agitatie, iritabilitate, delir, si coma.;
- halucinatii;
- stare confuza;
- agitatie;
- dezorientare;
- stare se soc si/sau coma.

Tipuri de insolatii

Sus

Exista doua tipuri de insolatii provocate de caldura: cea clasica si cea de efort.
Insolatia clasica apare la persoanele care nu transpira in mod normal, fie din cauza unei boli, fie din cauza unor medicamente. Daca un om nu transpira in mod firesc, este dificil sa faca fata unui climat calduros si umed. Cel mai des, victimele insolatiei tipice sunt adultii in varsta, care nu dispun de aer conditionat si care sufera de probleme de sanatate cronice, cum ar fi diabetul. Acest tip de insolatie este foarte periculos si poate evolua cu repeziciune, in doua sau trei zile.

Insolatia de efort debuteaza rapid, la doar cateva ore de la o activitate fizica exercitata la temperaturi inalte. Practic desi pielea transpira, organismul se supraincalzeste din cauza vremii calduroase, activitatii fizice suplimentare si a deshidratarii. Victimele insolatiei de efort sunt, de obicei, persoanele sanatoase, tinere, cum ar fi atletii si jucatorii de fotbal. Acest tip de insolatie se declanseaza in conditii de caldura excesiva si umiditate, la care se adauga efortul fizic intens.

Tratamentul insolatiei

Sus

Tratamentul insolatiei atat clasica cat si cea de efort este acelasi: interventia de urgenta prin orice mijloace disponibile care ar puta sa scada temperatura corpului - de exemplu: comprese umede, un ventilator sau gheata aplicata sub axile (atentie, insa acest ultim remediu trebuie utilizat o perioada scurta de timp), etc. De asemenea, hidratarea este foarte importanta. Tratamentul precoce creste sansele de supravietuire ale unei persoane care sufera de insolatie.

Factori de risc

Sus

Unele afectiuni cresc riscul unei persoane de a face insolatie. Obezitatea, afectiunile glandelor sudoripare, diabetul zaharat, deshidratarea, malnutritia, hipotensiunea, bolile cardiovasculare, fac dificila capacitatea organismului de a regla caldura. In multe dintre cazuri, pacientii sufera de cel putin una dintre aceste boli (mai ales cei in varsta). De asemenea, exista posibilitati multiple ca varstnicii sa urmeze diferite tratamente medicamentoase care sa afecteze capacitatea corpului de a-si regla temperatura.

Unele medicamente inhiba activitatea glandelor sudoripare. Acestea includ: anticolinergicele (utilizate pentru tratarea bolii Parkinson), antihistaminice (pentru tratarea alergiilor), fenotiazine (tranchilizante), antidepresive triciclice si diuretice. Alte medicamente restrictioneaza fluxul sanguin de la nivelul pielii si afecteaza capacitatea organismului de a elibera caldura: medicamentele pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi vasoconstricotare si beta-blocante.

Daca o persoana utilizeaza unele dintre aceste substante medicamentoase ar trebui sa ceara medicului parerea privind posibilele efecte adverse care pot sa apara in caz de insolatie.De asemenea, cei care consuma droguri cum ar fi LSD, cocaina si amfetamina au un risc crescut de a face insolatie. Acestea amplifica activitatea musculara si ridica temperatura corpului. Consumul excesiv de alcool creste foarte mult posibilitatea ca o persoana sa manifeste boli induse de caldura, intrucat alcoolul stimuleaza eliminarea apei din organism si il deshidrateaza.

Oamenii care au o mobilitate redusa din diverse motive - de exemplu, persoanele cu handicap, fara adapost si cei foarte saraci, sunt predispuse la afectiuni provocate de caldura, deoarece de multe ori, acestia nu-si pot permite sa utilizeze aerul conditionat sau nu pot ajunge intr-un spatiu racoros. De asemenea, copiii sub doi ani ar putea suferi de boli cauzate de canicula, deoarece trupurile lor mici nu pot regla temperatura corpului la fel de eficient ca adultii sau copiii mai mari. Deoarece acestia nu sunt in masura sa se apere de temperaturile inalte in fiecare vara au loc tragedii: copiii mici inceteaza din viata in urma insolatiilor (mai ales atunci cand acestia sunt lasati pentru perioade scurte de timp in automobile).
O victima a insolatiilor are nevoie de atentie medicala imediata. Cel mai important lucru este viteza: hidratarea si racirea corpului trebuie sa aibe loc cat mai rapid pentru a creste sansele de supravietuire.

Cauze

Sus

Cauzele insolatiei sunt:
- vremea calduroasa;
- exercitiile fizice in conditii de caldura extrema, mai ales in cazul persoanelor care nu au o conditie fizica;
- pozitionarea locuintei sau birourilor la etajele superioare ale unei cladiri, fara aer conditionat;
- imbracamintea neadecvata pentru vara;
- consumul excesiv de alcool;
- oboseala;
- varsta inaintata (peste 65 de ani);
- umiditatea ridicata;
- prezenta a diverse afectiuni medicale: alcoolism, tulburari neurologice, boli cardiovasculare, ale pielii sau ale glandelor sudoripare care pot inhiba abilitatea pielii de a transpira, diabet, boli pulmonare obstructiv cronice, hipertiroidie, hipokaliemie (deficit de potasiu), infectii, tratamentul medicamentos pentru bolile psihice.

Masuri de prevenire

Sus

Orice persoana care are peste 65 de ani sau care urmeaza tratament pentru boli cardiovasculare trebuie sa fie foarte atenta pe vreme calduroasa. Nu se vor face schimbari in schema de tratament fara avizul medicului. Pe timp de canicula se va utiliza aerul conditionat.Pe perioada verii, exercitiile in aer liber se vor face dimineata devreme sau seara, la ore tarzii, atunci cand vremea este racoroasa.

Organismului trebuie adaptat treptat la caldura: activitatea fizica va creste treptat in intensitate, in fiecare zi. Studiile au demonstrat ca obisnuirea treptata a unei persoane la vremea calda creste capacitatea corpului de a transpira, fara a pierde sarurile. Sunt necesare aproximativ doua pana la patru saptamani de exercitii fizice pana cand organismul se va aclimatiza.

Se va consuma foarte multa apa: in cazul exercitiilor fizice, chiar si un litru de apa la fiecare ora. In timpul gradinaritului, totusi, este suficienta o cana cu apa din care se va sorbi in mod constant. Nu trebuie sa se utilizeze lichide doar atunci cand intervine senzatia de sete, ci si inainte ca aceasta sa se instaleze (setea semnaleaza deseori inceputul deshidratarii).

Studiile au demonstrat ca apa in care s-a amestecat putina sare previne deshidratarea la fel de eficient. Totusi nu se va exagera in privinta cantitatii de sare, un nivel prea ridicat de sare creste riscul de afectare renala.Se va purta o palarie cu boruri largi, pentru a proteja de soare si haine largi care sa permita evaporarea transpiratiei si se vor aplica lotiunile pentru protectie solara.Indicat este sa se ramana in incaperi cu aer conditionat in zilele caniculare. In cazul in care acest lucru nu este posibil, se vor face bai reci, pe corp se va pulveriza apa rece in mod frecvent si se va sta in apropierea unui ventilator. Daca apare senzatia de lesin se va solicita asistenta medicala de urgenta.

Complicatii

Sus

Complicatiile sunt numeroase in insolatie si depind de cat timp a stat corpul la temperatura inalta. Printre complicatiile severe sunt:
- afectarea organelor vitale: fara scaderea temperaturii corporale, insolatia poate cauza afectarea creierului sau a altor organe , cu posibilitatea de a cauza daune permanente;
- insolatia poate fi fatala, daca nu se scade temperatura corporala.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate