Clickmed
programare rapida la medic

Pot sa stau cu familia si prietenii dupa ce m-am vaccinat? Top 10 cele mai frecvente intrebari despre vaccinarea anti-COVID

Actualizat la data de: 11 Februarie 2021
Pot sa stau cu familia si prietenii dupa ce m-am vaccinat? Top 10 cele mai frecvente intrebari despre vaccinarea anti-COVID

Cum ma pregatesc pentru vaccinarea impotriva COVID-19? Este normal sa am reactii adverse? Pot sa stau cu familia si prietenii dupa ce m-am vaccinat? Grupul de comunicare al Comitetului National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2 a raspuns la cele mai frecvente intrebari despre vaccinare, intr-un comunicat de presa oficial.

1. Cum ma pregatesc pentru vaccinarea impotriva COVID-19?

Odata ce aveti programarea, asigurati-va ca urmati toate instructiunile. Puteti completa in avans unele documente, cum ar fi de exemplu chestionarul de triaj. Noi am venit in sprijinul dumneavoastra si am postat acest document pe platforma campaniei de vaccinare, care poate fi accesat aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/chestionar-triaj-vaccinare-adulti/.

2. Trebuie sa port masca atunci cand merg sa ma vaccinez?

Da. Imunizarea organismului impotriva virusului nu este imediata. Centrele de vaccinare va vor solicita purtarea mastii de protectie si respectarea celorlalte masuri de igiena sanitara. Pastrati distanta fizica fata de ceilalti – de 1,5- 2 metri.

3. Voi simti ceva dupa administrarea primei doze de vaccin?

Veti simti intepatura in sine, la fel cum ati simti la orice injectie. Ati putea avea un pic de durere in locul in care sunteti injectat.

Desi in majoritatea cazurilor nu se inregistreaza reactii adverse, unele persoane pot dezvolta durere, roseata si umflatura la locul injectarii. Altele, ar putea avea simptome generale manifestate prin cefalee (durere de cap), febra, oboseala si dureri musculare. Nu intrati in panica. Acestea vor disparea dupa cateva ore sau dupa o scurta perioada de timp. Pentru ameliorarea starii generale, puteti utiliza medicamente antitermice obisnuite. Pastrati legatura cu medicul de familie pentru a primi toate informatiile de care aveti nevoie.

Majoritatea persoanelor cu aceste simptome pot merge la munca, fara ca programul zilnic sa fie afectat in vreun fel.

4. Este normal sa am reactii adverse?

Puteti dezvolta unele reactii adverse. Aparitia acestor reactii adverse reprezinta modul de manifestare a organismului fata de vaccin. inseamna ca vaccinul functioneaza, stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpii care va vor proteja impotriva infectiei cu noul tip de coronavirus.
Oamenii reactioneaza diferit la vaccinuri. Unii au reactii adverse minime sau deloc, dar asta nu inseamna ca este ceva in neregula cu ei. Vaccinul functioneaza, doar corpul reactioneaza intr-un mod diferit.

5. Reactiile adverse dupa administrarea celei de a doua doze sunt mai frecvente?

Da, este posibil, avand in vedere ca dupa prima doza, vaccinul iti pregateste sistemul imunitar, iar dupa a doua doza corpul tau este deja pregatit sa lupte cu virusul. Astfel, reactogenitatea vaccinului este mai crescuta. Amintiti-va ca raspunsul organismului este un lucru bun si dovedeste ca vaccinul functioneaza!

6. De ce trebuie sa astept 15 minute dupa ce am primit vaccinul?

Timpul de asteptare este necesar pentru monitorizarea starii de sanatate a persoanei vaccinate. Aceasta recomandare este valabila pentru orice tip de vaccin pe care il faceti, cum ar fi de exemplu vaccinul pentru prevenirea gripei sezoniere.

Dupa vaccinare, trebuie sa asteptati 15 minute. Eventualele reactii imediate pot fi tratate cu usurinta de catre personalul medical aflat la centrul de vaccinare.

Pentru siguranta, persoanele cu reactii alergice in istoricul medical vor fi monitorizate timp de 30 de minute.

7. Pot face doar prima doza de vaccin?

Nu. Vaccinurile Pfizer, Moderna si AstraZeneca sunt studiate ca vaccinuri cu doua doze. Prima doza ofera un anumit grad de protectie, dar beneficiile maximale se obtin doar dupa administrarea celei de a doua doze.

8. A doua doza de vaccin se poate administra oricand?

A doua doza trebuie administrata conform RCP (Rezumatul Caracteristicilor Produsului), in perioada aprobata: la 21 de zile dupa prima doza de Pfizer, la

28 de zile dupa prima doza pentru Moderna, respectiv la 8 saptamani dupa prima doza pentru AstraZeneca.

Pentru situatiile in care o persoana careia i s-a administrat prima doza de vaccin Pfizer impotriva COVID-19 are contraindicatii temporare pentru cea de-a doua doza, administrarea rapelului va putea fi amanata pana la un interval optim de maximum 42 de zile. in situatii exceptionale, rapelul poate fi administrat si dupa aceasta perioada. in cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amanare a dozei de rapel este pana la 35 de zile, insa, in situatii exceptionale, rapelul poate fi administrat si dupa aceasta perioada.

9. Cat dureaza pana obtin raspunsul imun optim dupa ce am primit a doua doza?

Este nevoie de aproximativ 10-14 zile pentru a dezvolta un raspuns imun optim dupa a doua doza.
Trebuie totusi sa fiti precauti si sa continuati respectarea masurilor de preventie si dupa acest interval de timp.

10. Pot sa stau cu familia si prietenii dupa ce am primit a doua doza?

Faptul ca ati primit a doua doza de vaccin inseamna ca sunteti mai protejat impotriva acestui virus. Va puteti vizita prietenii ori familia, insa va recomandam sa respectati regulile de protectie, atat timp cat autoritatile mentin aceste masuri de siguranta. Este important sa le oferim protectie celor care inca nu au fost vaccinati sau care fac parte din categoriile vulnerabile.
Sursa: https://vaccinare-covid.gov.ro/top-10-cele-mai-frecvente-intrebari/

OMS: Vaccinul AstraZeneca poate fi administrat si persoanelor de peste 65 de ani!

Vaccinul AstraZeneca poate fi administrat si persoanelor de peste 56 de ani, precizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Expertii OMS sustin ca dozele pot fi folosite si in tarile in care exista cazuri de infectare cu noile tulpini!

De asemenea, OMS recomanda administrarea celor doua doze la distante mai mari, asa cum se intampla in Marea Britanie, precizand ca astfel eficacitatea vaccinului este mai mare.

Aceste recomandari din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii vin in contextul in care mai multe state au sustinut ca vaccinul AstraZeneca nu ar fi eficient la persoanele in varsta si ca nu ar functiona in cazul tulpinilor descoperite din Marea Britanie si Africa de Sud.

In multe tari s-a recomandat administrarea vaccinului doar persoanelor sub 65 sau chiar 55 de ani. Potrivit ultimei informari de presa, in Romania, vaccinul AstraZeneca se va realiza pentru grupa de varsta 18-55 de ani, cu rapel la 56 de zile.
Surse:
https://vaccinare-covid.gov.ro/informare-de-presa-5/
https://www.bbc.com/news/health-56011981
https://www.france24.com/en/health/20210210-astrazeneca-vaccine-can-be-used-for-over-65s-and-covid-variants-who-says

Au scazut infectiile si decesele provocate de COVID-19 in intreaga lume, pentru prima oara de la debutul pandemiei!

Infectiile si decesele provocate de COVID-19 sunt in continua scadere de cateva saptamani, in intreaga lume, pentru prima data de la debutul pandemiei, anunta OMS.

Pentru a patra saptamana la rand, numarul de cazuri de coronavirus la nivel global a scazut, iar saptamana trecuta au fost raportate peste 3 milioane de noi infectii, in scadere cu 17% fata de saptamana anterioara. Este cel mai mic numar de cazuri de COVID-19 raportate de OMS din 26 octombrie 2020 si pana in prezent.

Si numarul deceselor este in scadere! In ultima saptamana au fost raportate 88.000 de decese la nivel mondial, cu 10% mai putin fata de saptamana precedenta.
Sursa:
https://edition.cnn.com/2021/02/10/health/who-covid-global-cases-decline-intl/index.html


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate