Clickmed
programare rapida la medic

Profilaxia cancerului endometrial

Actualizat la data de: 16 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Profilaxia cancerului endometrial

Stiinta medicala nu poate explica de ce unii oameni pot face cancer si altii nu. Oamenii de stiinta au studiat pattern-ul general in populatie pentru cancer pentru a intelege care din lucrurile inconjuratoare sau din modul de viata pot sa creasca riscul de a dezvolta cancer.

Orice creste sansa de a dezvolta cancer se numeste factor de risc, orice scade sansa de a dezvolta cancer se numeste factor de protectie.

O parte din factorii de risc pot fi inlaturati dar foarte multi nu. De exemplu, se poate renunta la fumat dar nu putem dispune de optiunea de a ne alege tipul de gene mostenite de la parinti. Si fumatul si factorii ereditari sunt considerati factori de risc pentru anumite tipuri de cancer dar numai fumatul poate fi evitat.


Profilaxia inseamna evitarea factorilor de risc si favorizarea factorilor de protectie, care pot fi controlati si astfel sansa de a dezvolta cancer poate scadea.

Desi multi factori de risc pot fi evitati, este important de stiut ca evitarea lor nu garanteaza stoparea cancerului. De asemenea multe persoane cu factori de risc particulari pentru a dezvolta cancer nu vor dezvolta cancer. Unii oameni sunt mult mai sensibili decat altii la diversi factori care predispun la cancer. Consultul medical este necesar pentru aflarea metodelor de profilaxie pentru diferitele tipuri de cancer.
Endometrul este tesutul superficial care acopera suprafata interna a uterului si face parte din sistemul de reproducere feminin.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Importanta cancerului endometrial
  3. Profilaxie
  4. Citeste pe aceeasi tema

Importanta cancerului endometrial

Sus

In Statele Unite cancerul de endometru are cea mai frecventa din totalitatea cancerelor sistemului de reproducere feminin. Acesta apare in special la femeile aflate la menopauza. Numarul de noi cazuri de cancer endometrial a scazut asa cum si mortalitatea prin acest tip de cancer a scazut.Cancerul endometrial este mai frecvent la femeile de culoare alba decat la cele de culoare neagra, la acestea din urma avand evolutie si prognostic mult mai prost.

Profilaxie

Sus

Pentru cancerul endometrial se cunosc mai multi factori de risc. Multi dintre acestia pot fi influentati dar nu toti pot fi evitati.

- terapia hormonala de substitutie. Femeile care primesc terapie de substitutie hormonala in perioada menopauzei pe o periada mai mare de 5 ani, au un risc crescut de 10 ori de a dezvolta cancer endometrial decat acelea care nu primesc acest tip de terapie. Adaugarea de progesteron la terapia cu estrogen (terapie hormonala combinata) scade riscul de a dezvolta cancer endometrial sau leziuni precanceroase, cum ar fi hiperplazia atipica
- modulatori selectivi ai receptorilor estrogenici: Tamoxifen si Raloxifen, modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen (SERM), au fost studiati pentru profilaxia cancerului de san. Administrarea de tamoxifen a crescut riscul de dezvoltare a cancerului de endometru mai ales la femeile cu menopauza. Raloxifenul nu a prezentat acest risc
- folosirea contraceptivelor orale : Utilizarea de contraceptive combinate la femeile in premenopauza a dus la scaderea riscului de a dezvolta cancer endometrial, aproximativ 50 % dupa 4 ani de administrare si 72% dupa 12 ani.
- debutul in functie de perioada de activitate, menstruatie sau menopauza: debutul menstruatiei la varsta mica si intrarea la menopauza la varsta inaintata sunt factori de risc pentru cancerul endometrial
- modul de viata si tipul de alimentatie: riscul de a dezvolta cancer endometrial este mai mare la femeile obeze. O alimentatie scazuta in grasimi saturate, bogata in fructe si vegetale, in special soia si produsi din soia, pot scadea riscul de a dezvolta cancer endometrial. De asemenea exercitiul fizic tinde sa reduca acest risc.
- factori ereditari: prezenta genelor mostenite ce predispun la cancer colorectal nonpolipozic (HNPCC) este o anomalie genetica ce se asociaza cu un risc crescut de a dezvolta cancer endometrial
- sindromul de ovar polichistic: femeile care au sindromul de ovar polichistic (dezechilibrul hormonilor produsi de ovar) au un risc mai mare de a dezvolta cancer endometrial
- numarul de nasteri si alaptatul : femeile care nu au nascut niciodata au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer de endometru decat femeile care au avut mai multe nasteri. De asemenea femeile care au alaptat au un risc mai mic de a dezvolta cancer endometrial.


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate